Definicje
HACCP:
to skrót od angielskiej nazwy systemu
"Hazard Analysis and Critical Control Point" -
"Analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontroli".
GMP:
(ang. Good Manufacturing Practice) - Dobra Praktyka Wytwarzania
są to przepisy ustanawiające standard dla metod, pomieszczeń i kontroli stosowanych w –procesie
wytwarzania, pakowania, kontroli, magazynowania produktów leczniczych, kosmetycznych,
spożywczych w celu zapewnienia produktom właściwego poziomu jakości zgodnego z ich przeznaczeniem.
GHP:
Podstawę do wdrażania systemu HACCP w każdej firmie stanowią Zasady
Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP - Good Hygienic Practice),
to znaczy działania, które muszą być podjęte
i warunki higieniczne, które muszą być spełnione i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub
obrotu żywnością, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Szczury:
Żyją w stadzie, prowadzą ukryty, nocny tryb życia, są widoczne
w dzień tylko przy dużej ich liczebności. Jeśli na obiekcie widzimy szczura,
to ich szacunkową wielkość należy określić na kilkanaście lub kilkadziesiąt sztuk.
Występujący niemal wyłącznie w naszym kraju szczur wędrowny chętnie przebywa
w podziemnych ciągach kanalizacyjnych, elektrycznych, ciepłowniczych a także
pod osłonami panelowymi ścian, w przestrzeniach międzyściennych lub pod posadzkami.
Często urządza gniazda na zewnątrz budynków, w otwartym terenie, wykorzystując w tym
celu skarpy ziemne, składowane materiały budowlane, złom, opakowania, palety, źle
utrzymany śmietniki.
Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP - Good Hygienic Practice),
to znaczy działania, które muszą być podjęte
i warunki higieniczne, które muszą być spełnione i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub
obrotu żywnością, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Myszy:
Powszechnie zaliczamy do nich wiele gatunków drobnych gryzoni myszowatych
(11 gatunków w Polsce). Myszy mogą być dostać się do zakładu z dostawami,
głównie opakowań, a także pochodzić z okolicznych pół i nieużytków,
szczególnie w okresie od sierpnia do stycznia.
Ptaki:
Głównie: wróble, gołębie, wrony, mewy. Bytują wokół zakładu i są potencjalnymi nosicielami
chorób (ornitoza, salmonelloza i inne choroby biegunkowe). Szkodzą głównie przez zanieczyszczenie
kałem i piórami.
Owady latające:
Wiele gatunków owadów latających, głównie mucha domowa, żywi się każdym materiałem organicznym,
w tym także odchodami ludzi i zwierząt. Bytują i rozmnażają się głównie wokół źle utrzymanych
śmietników, cieków wodnych, kałuż i bajor. Zarazki przenoszą przez ślinę w czasie żerowania i
pasywnie przez odnóża.
Prusaki, karaluchy i pozostałe owady:
Karaluchy, głównie prusaki (Blattella germanica) są owadami widocznymi w dzień
tylko przy licznym występowaniu. Najlepiej obserwować je nocą przy pomocy latarki
i np. obustronnie klejącej taśmy do której się przytwierdzają i możemy łatwo określić
ich rodzaj. Rzadziej występują różne rodzaje mrówek, srebrzyków, chrząszczy, molików itp.
Do zakładu przedostają się z dostawą opakowań, tektury i palet. Zagnieżdżają się w
pęknięciach murów, uszkodzonych fugach, szafach elektrycznych itp. – głównie tam,
gdzie jest
wilgoć i ciepło.
Roztocza:
Organizmy jednokomórkowe, niewidoczne gołym okiem. Wywołują liczne choroby zakaźne ( np. dur )
Znajdują się w
każdym środowisku.